fbpx

Krásný dobrý den.
Rád bych se s vámi podělil o svou zkušenost s magnetickými filtry VFFOTO, nyní je testuji již více než půl roku a proto mohu již zhodnotit jejich funkcionalitu v praxi.
Filtry se mnou prošli kus cesty. Procestovali jsme společně Evropou, fotil jsem s nimi na horách, u moře, v městech i osobně si je mohli osahat a vyzkoušet účastníci fotografických workshopů.
V úvodu jen řeknu, že jsou opravdu chytlavé.

Pojďme se nyní na ně podívat detailněji.

Na magnetický systém není potřeba šroubovat filtry, jednoduše na objektiv našroubujete adaptér a filtry se jednoduše přichytí magnetickou silou. Jediné šroubování je tedy příprava a s ní spojené nasazení adaptéru, pokud si pořídíte jich vícero, nemusíte již řešit jeho nasazovaní. Poté je přikládáte filtry a jednoduše je vyměníte či odeberete, bez toho, aniž byste museli dávat fotoaparát od oka, natož, aby se vám filtr zasekl v závitu. K dispozici jsou i redukce pro objektivy s jinými průměry. Stačí jednoduše tedy pořídit filtry s největším rozměrem, tedy 82mm a můžete je používat na všech vašich oblíbených objektivech.
Šetří to čas, rychlost práce při fotografování a také někdy nervy.

Jak magnetický systém funguje v praxi?
Filtry jsem opravdu zatížil a vyzkoušel jejich odolnost a mechanické zpracování. Zajímalo mne osobně, zda se udrží na objektivu, když nebudu s nimi zacházet úplně jak v bavlnce. Nasadil jsem je na objektiv i vícero najednou, fotoaparát jsem nosil na rameni a prověřil jejich magnetické síly. Celé dny jsem procházel ve frekventovaných částech Prahy, Palma de Mallorcy a jiných velkých měst s turistickým ruchem, stejně tak jsem se prodíral v přírodě lesy a subtropy. A k mému první překvapení ani jednou filtry nespadly a držely opravdu pevně. A to přesto, že jsem je používal před tím u vody, u moře, tedy mohly být na systému naváty již zrnka písku, které by mohly ovlivnit jejich soudržnost. Oproti šroubovacím filtrům, kde se mi občas stává, že se odšroubovali a nekontrolovatelně spadli, tak tady prošly na jedničku.

Pracoval jsem s nimi opravdu hodně, a nafotil asi cca 40 000 expozic, za celou dobu testování se mi nepoškrábali skla filtrů, což považuji za zcela zásadní. Občas se mi stalo, že filtr mi v pracovním nasazení vypadl z brašny, však nijak se zásadně nepoškodil, krom lehkých škrábanců na lemu, které nemají žádný vliv.
Tedy co se zpracování, nemám tomu co vytknout.

Výstup s filtrů je vždy tématem. Za mně je velice příjemné pozorovat jak u CPL, tak i jiných filtrů tohoto výrobce, příjemné barevné podání a minimum aberace. Lehký barevný posun je vidět u ND 32000, není to však nic neobvyklého a lze to jednoduše změnit při editaci RAW souboru. Filtry používám především na 35mm až 200mm, v přepočtu na kinofilm.

Závěrem, magnetické filtry jsou opravdu návykové. Snadno a rychle je nasadíte na objektiv, jsou odolné vůči mechanickému poškození a navíc mají příjemné barevné podání.

Na mých fotografických kurzech a workshopech si můžete tyto filtry vyzkoušet osobně a sami posoudit, jak jsou chytlavé.

Mario Sikora,
EFIAP, c**MoL, EHPS, ER-ISF

Fotograf, Lektor a Geek

Email: info@mariosikora.cz
Web: www.mariosikora.cz

Čas od času novinky...

v emailové schránce. Již Vám neunikne žádné dění, jako první budete mít zprávy z blogu, informace o workshopech, slevách a nových akcích.

Odesláno! Potvrď odběr v tvém e-mailu.

Pin It on Pinterest

Share This