fbpx
Krásný dobrý den.
Jak již mnozí na Instagramu tipovali správně, dnes se podíváme na klip, konkrétně určený pro dalekohledy. Již na první pohled působí velice masivně, čemuž napovídá i jeho váha 0,5 kg. Při podrobném zkoumání, každá součást je vyrobena precizně a z odolných materiálů. Za mně přesně tak, by měl klip na stabilní práci vypadat.
Na test jsem použil svůj oblíbený Nikon 16×50 CF Action EX, který je vysoce světelný, avšak má šestnáctinásobný zoom a je již problém jej udržet v ruce. Dalekohled v této kategorii je poměrně velký a jeho hmotnost přesahuje lehce 1 kg. Přes dodávanou redukci lze jej použít i na stativu, avšak není to úplně pohodlné. Proto je pro test s klipem optimálním kandidátem.

Na první pohled jsem trochu váhal, zda se mi dalekohled do klipu vejde, avšak nebyl to vůbec problém. Klip má opravdu velký rozsah, navíc šroub, který dalekohled drží je robustní. Mé prvotní obavy byly ty tam. Drží pevně na svém místě, a i když jsem jej zkoušel na monopodu, překvapilo mně i vyvážení celé jednotky, přesto, že dalekohled je uchycen z boku, nikoliv ze spod, jak to u fotoaparátů bývá, tak se vůbec nenakláněl. Práce tedy s ním je velice pohodlná a přesná. Během dvou týdnů testování jsem byl s ním maximálně spokojen.

Když jsem zmínil již monopod, tak svorka se dá uchytit pomoci dvou klasických stativových závitů (1/4), přičemž jedej je přímo ve svorce a druhý na rychloupínacím šroubu. Tedy práci si můžete i zrychlit. Osobně preferuji však uchycení na stativovou destičku, kterou rychle můžete použít bez nutnosti šroubování.

Při pozorování svorka nikde nepřekáží, navíc lze ji použít k pohodlnému držení.

Závěrem bych zhodnotil tento klip velice pozitivně, lze se na něj skutečně spolehnout. Mohu jej, jen doporučit. Kompletní parametry klipu Manfrotto Binocular Super Clamp, lze zhlédnout přímo na oficiálních stránkách distributora.

Mario Sikora,
EFIAP, c**MoL, EHPS, ER-ISF

Fotograf, Lektor a Geek

Email: info@mariosikora.cz
Web: www.mariosikora.cz

Čas od času novinky...

v emailové schránce. Již Vám neunikne žádné dění, jako první budete mít zprávy z blogu, informace o workshopech, slevách a nových akcích.

Odesláno! Potvrď odběr v tvém e-mailu.

Pin It on Pinterest

Share This