fbpx

Krásný dobrý den,
Nedávno jsem měl možnost testovat fototechniku od Hasselbladu a EcoFlow. Rád bych se s vámi podělil o tuto zkušenost.
Prostředí jsem vybral náročné na světlo, tak aby šlo vyzkoušet techniku „na doraz“.

Po celou dobu focení jsem používal jen jemné LED světla od FOMEI a divadelní světla, napájené EcoFlow RIVER Pro, který se nám za celodenní focení nepovedlo vybít.

HASSELBLAD X1D II 50c
Na první pohled, když jsem měl fotoaparát v ruce, je opravdu kvalitně zpracován, nikde nic nevrže.
Vše za mně je intuitivní. Čas i clonu lze nastavovat na voličích, tak jak u Nikonu vyšší řady. Oproti používané D6, je výrazně lehčí, tedy práce s tímto fotoaparátem je dlouhodobě příjemná.

Hlavní devízou tohoto fotoaparátu je obrazový snímač, velikosti středoformátu, o rozměru 43,9 x 32,9 mm. To bylo hlavním důvodem, proč jsem pro tuto lokaci zvolil větší formát, zjednodušeně pobere více světla. Díky tomu, můžete pracovat i s vyššími hodnotami ISO. Já jsem se však rozhodl je držet poměrně nízko, a to okolo max. 800 – 1600 ISO. Z toho důvodu jsem vybral nejsvětelnější objektiv jaký Hasselblad má v této sérii, a to 80mm 1.9. Tento objektiv má za mne speciální atmosféru, a také nádherou kresbu. V této kombinaci pro mé potřeby a toto focení je tato sestava naprosto optimální.

Jak se s fotoaparátem pracovalo? Jak již jsem v úvodu zmínil, velice intuitivně. Jediný znatelnný rozdíl, byl v ostření. Ostření, zde nefunguje tak rychle jak u Nikonu, je potřeba ostřit jinak, přesně a nejlépe manuálně. Ideální je ovládáním ostřícího bodu, prstem na displeji. Je to jen otázka zvyku. Ocenil bych možná snad jen snímání ve více snímcích za sekundu, avšak u tohoto fotoaparátu to lze pochopit. Stejně jako všechny fotoaparáty, má své plusy i mínusy, avšak za mne převažují ty kladné.

Za mne hlavní kapitolou jsou obrazová data. Ty jsou díky 14 EV naprosto nekompromisní. V kontrastních světelných podmínkách se ve vyvolání z RAW formátu, povedlo vytáhnout detaily ze všech tmavých i světlých míst. Tedy práce z daty je radost, avšak nesmím opomenout, že je potřeba je zpracovávat na rychlém zařízení, jelikož jsou opravdu veliká.

Závěrečné zhodnocení
Hledáte-li fotoaparát, který vám ve výstupu dodá obrovské možnosti zpracování dat, v kombinaci s kresbou a atmosférou. Může být HASSELBLAD X1D II 50c, jednou z možností.

Techniku na focení zapůjčila spol. Stablecam s.r.o.

Mario Sikora,
EFIAP, c**MoL, EHPS, ER-ISF

Fotograf, Lektor a Geek

Email: info@mariosikora.cz
Web: www.mariosikora.cz

Čas od času novinky...

v emailové schránce. Již Vám neunikne žádné dění, jako první budete mít zprávy z blogu, informace o workshopech, slevách a nových akcích.

Odesláno! Potvrď odběr v tvém e-mailu.

Pin It on Pinterest

Share This