fbpx

Včera jsme se dočkali představení nových mobilních telefonů od Applu. Společnost představila hned 4 nové kousky, mě osobně zaujala nejvíce verze 12 Pro a 12 Pro Max, o kterých se budeme nyní bavit. U těchto produktů byl představen nový design, displej, tvrzené sklo, zdůrazňované bylo 5G pro všechny iPhone 12, nový procesor A14 Bionic, MagSafe a především přepracovaná duální fotosoustava a technologie LiDAR.

Jelikož mobilní telefon používám nejen k telefonování, ale už pár let i jako náhradu kompaktního fotoaparátu, zaujali mě především inovace ve fotografii a videu. Za mě největší slabinou mobilních telefonů bylo softwarové rozmazávaní pozadí u portrétů, obraz tedy byl občas na hranách nepřesný a „kousaný“, a také měl velký šum při špatném světle. Jak je tomu v praxi, uvidíme až v testu. Nyní se podívejme na nejzásadnější novinky ve fotografii a videu, které nové iPhony přináší.

V prvé řadě je to širokoúhlý fotoaparát, který je nyní mnohem dospělejší, a to díky lepší optice a většímu snímači. Obě zařízení disponují optickou stabilizací (OIS), přičemž verze 12 Pro Max, navíc s posunem čipu. Což donedávna bylo cnostní některých bez-zrcadlovek či zrcadlovek. V praxi by to mělo znamenat, že fotografie by měli být za zhoršených podmínek mnohem ostřejší.

Druhým bodem, kterým bych zmínil je nová technologie LiDAR, jež zpřístupňuje vyspělé možnosti fotosoustavy, zrychluje automatické zaostřování, dle výrobce až na šestinásobek. Dokáže okamžitě vyhodnotit povrchy v prostoru, což by mělo pomoci k plynulém rozostření pozadí a vytvoření tak realističtějších portrétů.

Třetí připravovanou funkcí, by měl být Apple ProRAW – další posun pro „bezztrátovou“ editací fotografií. Kolik nabídne možností? Uvidíme v testu.

Čtvrtou informací je video. Ve videu dochází k celkově zásadnímu kroku, iPhone12 Pro přechází z 8bitového na 10bitové HDR nahrávání videa. Navíc nahrává v Dolby Vision, formátu filmových studií. Tedy editace videa by měla být na vyšší úrovni a mělo by se s ním mnohem lépe pracovat.

Je tedy nový iPhone 12 Pro nebo 12 Pro Max plnohodnotnou alternativou kompaktního fotoaparátu? A posunul se téměř k dokonalosti? Zdá se, že ano, nyní dokonce to vypadá, že lze jim velice dobře pořídit i portrétní fotografie, včetně rozostřeného pozadí. Stejně tak fotografovat za zhoršených světelných podmínek. Těším se na osobní zkušenost a z recenzí nového iPhonu se s vámi, zde podělím.

Zdroj: apple.com

Mario Sikora,
EFIAP, c**MoL, EHPS, ER-ISF

Fotograf, Lektor a Geek

Email: info@mariosikora.cz
Web: www.mariosikora.cz

Čas od času novinky...

v emailové schránce. Již Vám neunikne žádné dění, jako první budete mít zprávy z blogu, informace o workshopech, slevách a nových akcích.

Odesláno! Potvrď odběr v tvém e-mailu.

Pin It on Pinterest

Share This